Hvorfor

Her er der nogle spørgsmål man kan undre sig over.Kastellet (Citadellet)

Hvorfor ligner fæstningsanlægget Kastellet (Citadellet Frederikshavn) i København - Fort McHenry i USA og Vauban's Citadelle - Lille i Frankring hinanden hvad dets voldes udformning angår?

 

Det var Christian IV der i 1626 tog det første spadestik til Kastellet som den gang blev kaldt Sct. Ann' Skanse, da han ville udbygge Københavns voldanlæg.

I 1661 blev Kastellet om-/udbygget under Frederik III. Dette arbejde blev styret af den hollandske ingeniørofficer, fæstningsekspert og artillerist Henrik Rose (Rusensteen). Det stod færdigt i 1664. Befæstningen er udført som en femtakket stjerne, de fem bastioner (fremspring på fæstningsvold) som takker - begyndende med den nordligst beliggende bastion "Prinsens Bastion" og rundt i urets retning, "Prinsessens Bastion", "Grevens Bastion", "Dronningens Bastion" og "Kongens Bastion, som udstikker retningen mod vest.

GPS koordinat til Kastellet: [ 55'41'28.93"N, 12'35'40.10"E] som så kan ses i Google Earth.

 

 

Fort McHenry (opkaldt efter politiker James McHenry som fik finansieret færdiggørelsen) ligger ved indsejlingen til Baltimore og er udbygget af det oprindelige Fort Whetstone i 1798 (134 år efter Kastellet) af den franske ingeniør Jean Foncin.

Det er ved dette fort, under et engelsk bombardement, at Francis Scott Key ser et amerikansk flag vaje og der en morgen efter en overnatning på et skib foran fortet får inspirationen til at skrive digtet "Defence of Fort M'Henry" som senere er kommet til at hedde "Home of The Spar-Spranled Banner" som i dag udgør teksten til den amerikanske nationalsang. Melodien til nationalsangen "To Anacreon in Heaven" er skrevet af John Stafford i 1814. I 1931 blev dette så indført som Amerikas nationalsang af kongressen.

GPS koordinat til Fort McHenry: [N 39'15.804 W076'34.783] som så kan ses i Google Earth.

 

Vauban's Citadelle

Louis XIV kommisionerede frankrigs top militærarkitekt Sébastien le Prestre de Vauban til at bygge dette fort i 1667-1670 og døbte det Dronningen af Citadeller. Det er ikke mere åbent for det besøgende men det er en fornøjelse at vandre rundt i Vauban Park.

GPS koordinat til Vaubans Citadelle [ 50'38'27.81"N, 3' 2'40.32"E]

 

 

Links:

Kastellet: www.copenhagenpictures.dk/kastel.html

Fort McHenry: www.nps.gov/fomc/home.htm

Vauban's Citadelle: www.theotherside.co.uk/tm-heritage/visit/visit-lille-citadelle.htm


Kastellet København Danmark.
Fort McHenry, Baltimore, Maryland USA.
Vaubans Citadelle, Lille, Frankrig


To topCopyright © 2009 - KOCH Engineering