Opbygning af fejlstatistik på Toyota lambdasonder (oxygen sensorer)

For at få dannet mig et overblik over om det kun er mig som er usædvanlig uheldig med mængden af udskiftede lambasonder på min Toyota Avensis, har jeg lavet følgende lille undersøgelse som jeg håber du vil deltage i - og KUN deltage i hvis du har en Toyota.

 

Læs venligst instruktionen og følg denne nøje!

 

1.Jeg ønsker kun svar hvis du er i besiddelse af en Toyota. Du må altså ikke svare for en Toyota du har haft. (Denne kunne i så fald komme til at tælle med flere gange fra flere ejere).

2.Du skal kun svare een gang i ialt.

3.Du finder svaret som passer til din bils alder kombineret med antallet af lambdasonder (oxygen sensorer) som du har åt udskfitet på enten din egen eller Toyota's regning (evt. under garanti)

 

Eksempel:

Du har en bil som nu er 2 år gammel: Du benytter derfor KUN afstemningen for 1-2 år. Her vælger du svaret som passer til antallet af de lambdasonder der er blevet udskiftet på din bil

 

Har du evt. yderligere erfaringer med lambdasonder på din bil må du meget gerne sende mig en mail på:

info(at)koch-engineering.com

 

På forhånd tak.
Undersøgelse af antal fejlende lambdasonder på Toyota af bestemt alderToyota Avensis Lambdasonde problem


En lambdasonde (λ-Sonde) er en føler der er monteret på bilens udstødningsrør. Oftest er der kun en lambdasonde der typisk er monteret lige efter bilens udstødningsmanifold, men på nyere biler kan der være flere og de kan være monteret flere forskellige steder på udstødningssystemet. Lambdasondens funktion er at rapportere graden af forurening i udstøningen til bilens indsprøjningscomputer som derefter kan justere mængden af benzin. Samspillet mellem lambdasonden og indsprøjtningscomputeren er nødvendigt for at opnå en udstødningsgas som bilens katylasator er i stand til at rense.

 

Den Toyota Avensis jeg har har ialt 4 af disse lambdasonder monteret. 2 stk. før og 2 stk. efter katalystoren. (før: 1 stk. på cylinder 1,4, 1 stk. på cylinder 2,3; efter: 1 stk. på cylinder 1,4, 1 stk. på cylinder 2,3).

 

Min bil er en Toyota Avensis ca. 4 år gammel. Motoren er en 2.0 VVT-i med 148 HK. Denne Toyota model har åbenlyst et problem med dens lambda sonder. Vær opmærksom på dette hvis du ejer en eller tænker på at anskaffe dig en brugt, da det åbenbart kan blive en stor udgift på over 8.000 kr. hvis de alle går og det er der noget som tyder på de går hurtigere end på andre bilmærker hvor sonder kan have en levetid på op til 10 år. Spørg evt. værkstedet om hvor mange lambdasonder som bilen allerede har fået udskiftet hvis du står og skal købe en brugt. Min tidligere Avensis - den forrige udgave 2.0 med 128 KH fik dog aldrig skiftet en eneste af disse sonder selvom den havde kørt ca. det samme som min nuværende.

 

Den tredie af mine sonder er nu lige gået. Den første gik i stykker før 3 års garantien udløb og blev derfor udskiftet på garanti. Den næste måtte jeg selv betale 2071,- for da denne gik 8 måneder efter garantien udløb og nu er den tredie gået efter 4 år og 3 måneder. Materialeprisen er ca. 1100 kr. Så tages der over 500 kr. for at få udskiftet sonden selvom det er en operation som tager ca. 2 minutter at skrue ud og montere en anden. Hertil kommer så at man også lige skal tilslutte en OBDII-monitor og afstille en alarm. I alt tager det ca. 15 minutter. Og når så momsen bliver lagt på, så bliver den endelige pris for en sådan udskiftning ialt ca. 2071 kr. 

 

Når den går i stykker tænder motorfejlsymbolet i nederste venstre halvdel af instrumentpanelent.

Fordi jeg selv skulle betale for nr. 2 og fordi jeg mener der er et konstruktionsproblem med disse hos Toyota, fik jeg udleveret denne defekte sonde. Denne blev dissikeret og her er hvad jeg fandt ud af:Dissikering af lambdasonde

Der er fire ledninger som er forbundet til sonden. 2 sorte, en blå og en hvid. Den ene af de sorte ledninger var knækket af i den keramiske limning. Dette skyldtes at ledningen ikke var ordentligt aflastet i den gummegenneføringstylle (for enden af den hvide prop yderst til højre i nedenstående billede) som alle 4 ledninger går igennem udefra. Derfor mekanisk belastes den keramiske sonde og dens påsvejninger af de sorte ledninger hver gang kablet bevæger sig i motorrummet ved eks. bump på veje hvorved kablet påvirkes og derved svejsningerne. Den hvide og den blå ledning er derimod mere modstålige for vibrationer.
Klik på billedet for at forstørre


14.marts 2006

Nu lyser lampen ikke mere i motorrummet selv om fejlen burde være latchende (fastholdt indtil afstilt af computer). Nu har kørt i halvanden dag uden at lampen har lyst. Dette bestyrker min mistanke om at der på disse prober er tale om løse forbindelser - den er nu nok hoppet på igen. Gud ved hvor lang tid den nu holder. Nu skal den ikke skiftes med mindre Toyota vil undersøge den - ellers må den blive siddene indtil lampen begynder at lyse igen så denne udgift da sparet så længe.


24.marts.2006

Ja nu har sonden så igen ingen forbindelse og lampen i mit instrumentbord lyser igen. Jeg har kontaktet Toyota i Måløv (Stubbe Automobiler) som har korrespondancen med Toyota Danmark. Jeg venter i øjeblikket på hvilken forklaring de har i sagen. 3 ud af 4 lambdasonder på 4 år må da siges at være tegn på dårlig kvalitet af sonder.


30.marts 2006

Har nu igen talt med forhandleren som stadigvæk venter på svar fra Toyota Danmark.


21.december 2006 update

Så meldes der igen om motorfejl (i instrumentbord). Fejlkoden antyder at det er katalysatoren som måler værdier under nedre grænseværdi.

 

Fejlen optrådte første gang for 3 uger siden, umiddelbart efter et service besøg hvor der blev hældt en væske i benzinen til at rense dyser.  Første observation var dagen efter servicebesøget kunne bilen ikke starte. For første gang i bilens levetid !!!! Det virkede som om bilen var druknet. Efter adskillige minutter og startforsøg kom bilen hostende igang med blå røg ud af udstødningen. Nogle dage efter denne oplevelse lyste lampen så.

 

Fejlen (lampen i instrumentborder) er nu for anden gang slettet (latchende). Den kørte så nogle dage igen men tændte for tredie gang. Samme fejlkode.

 

Løsningen i.flg. Toyota er så - katalysatoren skal nu skiftes. Denne koster over 7000,- inkl. pakninger og arbejdsløn.  :-(  Dyrt !

 

Når man læser om denne fejlkode på internettet, finder man indtil flere interessante oplysninger om netop denne kode. Mange skriver at de har oplevet denne i forbindelse med en "snaps" i benzinen, som skulle rense motoren !.   (som i mit tilfælde hvor Toyota hældte dette på)

 

Men noget pudsigt er det, at fejlen (lampen tændt) kommer umiddelbart herefter. Det tror jeg ikke er tilfældigt! Jeg mener at det sod og de urenheder som additiverne nu har sørget for er renset ud af motoren har sat sig i selve katalysatoren så dennes effektivitet nu er minsket - og derfor meldes der om fejl. 

Det skal man måske lige overveje inden man en anden gang får en sådan "snaps" i benzinen. Sjovt nok så er det ejeren af bilen som står med det korte strå i en sådan situation - det er vist ikke rimeligt !

 Brugerundersøgelse / Fejlstatistik

Jeg hører også gerne fra dig hvis du har gjort erfaringer med OEM versioner af sonder som du evt. har benyttet i stedet for originale sonder.

 

Skriv mail til mail(at)koch-engineering.com

Oplys venligst følgende:

Toyota Model:

Motorstørrelse:

Indregistreret første gang år:

Kilometerstand:

Motormodel:

 Toyota Lambdasonde Fejlstatistik Resultat

Spec_Avensis_2000_tcm200-195386.pdf

Faktura sonde 1

Faktura sonde 2

Bosch Autoreservedele og tilbehør

Klik her for BOSCH online katalog

Check disse to BOSCH varenumre:

F00E 260 792 (sonde)

LS 60792  (SC)

gælder begge for (T22) 2.0 Avensis Wagon

 


Katalog - Lambdasonden

Se side 385 i dette katalog!
To topCopyright © 2009 - KOCH Engineering